CPGP Garden Cam

I trädgården har jag placerat 5 webbkameror av typ Logitech QuickCam Refresh 4000. Som server körs WebcamXP (den använder port 8080 för att skilja den från webbservern). Dessa kameror ansluts med hjälp av USB-kablar till datorn. Kablarna, som har repeatrar var 5:e meter, är nedgrävda i marken. Kamerorna står på pinnar, 60 eller 120 cm höga, inuti en modifierad lamparmatur. Kamerornas placering framgår av min Trädgårdsöversikt (den är dessutom klickbar!).

Realtid (Live)
Här kan du se bilder som tas fortlöpande. Du kan välja mellan ett bildspel, som visar kamerorna en efter en, eller att visa endast en kamera åt gången. Du kan också välja hur ofta bilden skall uppdateras. Kameraservern tar bilder väldigt ofta, ca en per sekund, men uppdateringsintervallet begränsas i praktiken av den tillgängliga bandbredden.

Historik (History)
Under dygnets mörka timmar är det självfallet svårt att se något. Systemet tar stillbilder vid olika tidpunkter under dygnets ljusa tider. Historiken genereras automatiskt två gånger per dygn. I historiken kommer du först till en sida med alla fem kamerorna, där den senast tagna bilden visas. Genom att klicka på respektive bild kan du också se den i full storlek, samtidigt som du får möjlighet att se de senaste dygnens bilder. Historiken uppdateras automatiskt. Jag kommer då och då att gallra bort gamla bilder så att antalet miniatyrbilder blir rimligt och hanterbart.

Kalender
De bilder som tas varje dag sparas även i en kalender. Bilderna sorteras efter år, månad och dag. Kalendern administreras (manuellt) genom samma modell som mitt fotoalbum.

Fotoalbum
I mitt Fotoalbum finns högupplösta bilder av Blommor från min Trädgård. Observera att de bilder jag tar med min Canon Ixus 40 är av betydligt högre kvalitet än de bilder som tas automatiskt av mina webbkameror. Albumet genereras av ett program som heter JAlbum, som automatiskt skapar alla miniatyrer och webbsidor.

Weather Underground  -  AWEKAS  -  Wetterpage 24  -  Anything Weather